Pavel Slíva (Salamandra) – ,,Zpěváka Tomáše Hradila jsem zlanařil na základě dávné známosti”

pavel sliva 2022Česká power metalová stálica Salamandra ma na domácej scéne silnú pozíciu. Neohrozila ich ani rozsiahlejšia personálna rošáda. Dôkazom toho je aktuálny album Opus Bohemica, kde sa predstavili až traja noví členovia. Medzi nimi aj spevák Tomáš Hradil, ktorého možno niektorí poznajú z už zaniknutej kapely Trezor (svojho času nazývanej aj ,,český Helloween“). Viac už ale ten najpovolanejší, gitarista Pavel Slíva.

Zdravím Pavel. Tak nedávno ste vydali album Opus Bohemica, kde sa prestavili až traja noví členovia – basák Patrik Hrnčíř, bubeník Jiří Gadula a spevák Tomáš Hradil. Začnime pekne poporiadku. Čo bolo dôvodom tak výrazných personálnych zmien?

Pavel Slíva: Zdravím! Předchozí členové poté, co odešel zpěvák Ivan Borovský a kvůli COVIDu ustala koncertní činnost, usoudili, že se budou raději věnovat svým projektům než skupině s vážnými personálními problémy.

Možná přestali věřit, že to SALAMANDRA rozchodí. Víme o sobě, jsme v kontaktu a jejich projektům přeju vše dobré.

Všetci traja sa k vám pridali v roku 2020. Ako ste sa s nimi dali dokopy?

Pavel Slíva: S rytmickou sekcí (bicí Jirka Gadula, basa Patrik Hrnčíř) jsem spolupracoval už dříve na zamýšleném projektu, do něhož jsem chtěl přizvat různé zpěváky a další muzikanty z různých kapel.

Kluci se naučili „v rámci tréninku“ hrát skoro všechno od SALAMANDRY, takže volba byla jasná, rychlá a zcela bezbolestná. Zároveň si myslím, že dravá „mladá krev“ SALAMANDRU opět o kus posunula.

Zpěváka Tomáše Hradila jsem zlanařil na základě dávné známosti poté, co i jeho kapela TREZOR přestala koncertovat. Žádná výměna zpěváka neproběhne bezbolestně, ale v tomto případě si myslím, že fanoušci budou mrkat.

Navíc se jedná o vokalistu s mnohaletými zkušenostmi na pódiích i ve studiích. Například jako host na albech Aleše Brichty, Ládi Křížka atd.

Ještě jednu novinku máme v sestavě: zatímco na albu je Pavel Novotný psaný jako host, dnes už je stálý člen. Je to špičkový kytarista s bohatou kariérou.

Roky hrál u Michala Penka, hostoval na albech Věry Špinarové, Tanji Kauerové, Citronu, Borise Urbánka, Ládi Křížka aj. Dle mého názoru má aktuální album „Opus Bohemica“ v historii kapely ty nejpropracovanější sólové kytary.

Boli spomínaní ľudia prvou voľbou, alebo ste uvažovali aj o niekom inom?

Pavel Slíva: Zatímco Pavel Novotný se k nám přidal asi rok po odchodu Vaška Mocha, v případě basy, bicích a zpěvu byly změny okamžité.

Tihle chlapi prakticky naskočili do rozjetého vlaku, dobře jsem věděl koho a proč beru tak, aby byl přínosem pro aktuální album „Opus Bohemica“. Konkurzy se neosvědčily.

Opus Bohemica

Poďme pomaly k Opusu. Od kedy sa začal pripravovať a ako prebiehal nahrávací proces?

Pavel Slíva: S každým vydaným albem začíná příprava toho dalšího, takže „Opus“ jsme postupně zpracovávali sedm let.

Celou tu dobu jsem si pohrával s hudebními motivy, kytarovými riffy, zpěvovými linkami, zkoušeli jsme je na zkušebně i online a „předprodukci“ dostaly textařky k otextování. Kromě Galdriny známé z předchozích alb se vrací Katka Pastorková, autorka obsahu prvních tří koncepčních alb.

Samotné nahrávání probíhalo tak, že se nejprve bicí a basa nahrály v GM Recording Studiu Jablunkov u Martina Roženka. Poté jsme se přesunuli ke mně do studia, kde jsme měli víc času a v klidu jsme dotvořili kytary, zpěvy a klávesy.

Kompletní mix, produkci a mastering poté provedl v Německu Christoph Beyerlein, se kterým je velice pohodová a skvělá spolupráce. Je to dokonalý profík a zajistil albu na československé poměry špičkový zvuk s německou dravostí.

Názov napovedá, žeby mohlo isť o koncepčný album. Ak je tak, porozprávaj prosím o ňom.

Pavel Slíva: Koncepční album to rozhodně není, pokud ho srovnáme třeba s uceleným obsahem a uzavřeným příběhem „Great Moravian Elegies“ a dřívějších titulů.

Některé skladby se výrazně vážou k Česku, např. Blaničtí rytíři a hudební odkaz na Smetanovu „Mou vlast“, nebo i Duše vlka, klasická „ Salamandrovka “ odkazující spíš na naše pohanské dědictví. Jiné skladby jsou už poněkud jiný vesmír („Another Home“), protože přece jen je to album souhrnem naší tvorby za sedm let.

Zkrátka, název alba „Opus Bohemica“ měl příznivcům naší hudby ve světě na první pohled říci, odkud SALAMANDRA a její hudební kořeny pochází.

V čom sa z tvojho pohľadu líši od vašich starších počinov?

Pavel Slíva: Každé album je poplatné své době, ale taky chci na každém přinést něco překvapujícího hudebně i technicky. Kromě promakané grafiky mistra v oboru (Jobert Mello, www.sledgehammergraphix.com) album „Opus Bohemica“ představuje obrazy hudební i textové.

Myslím, že od předchozího alba „Imperatus“ jsme tyto obrazy hodně prohloubili.

salamandra 2022

Koncerty

Kde budete najbližšie vystupovať?

Pavel Slíva: K albu rozhodně chystáme podzimní klubové turné, máme zajištěny nějaké menší letní festivaly především na Moravě, ale příští rok bychom se měli objevit zpátky na velkých akcích. Letos je v tom ještě post-covidový bordel.

Plánujete sa ukázať aj na Slovensku?

Pavel Slíva: Tour „Opus Bohemica“ se nachází ve fázi příprav, tak možná už na podzim …, ale příští rok určitě.

A čo ďaleké zahraničie?

Pavel Slíva: Už léta spolupracujeme s italskou kapelou REVOLTONS, tak počítáme s výměnnými koncerty na severu Itálie. Uvidíme, jak se příští rok zadaří.  „ Blízke zahraničie “: výjezdy do Polska a nějaké menší festivaly.

Bohatá história

Salamandra patrí medzi stálice českej scény. Vyrozprávaj svoj hudobný príbeh – ako si začal s muzikou a ako si sa dopracoval k Salamandre?

Pavel Slíva: Když mi bylo čtrnáct, pořídil jsem si první solidní elektrickou kytaru.

Fungoval jsem v několika „lepších garážkovkách“ (ARKUS, REA SILVIA) a v roce 1998 mne původně studiový projekt SALAMANDRY „Twilight of Legends“ donutil sestavit aktivně koncertující kapelu, se kterou jsem s různými obměnami v sestavě prožil velmi kreativních a hudebně zajímavých, ba nezapomenutelných 25 let života.

Vašou kapelou už prešlo mnoho známych ľudí, ako napr. Ivan Borovský, Panther a podobne. Si s nimi v kontakte?

Pavel Slíva: Stále jsme v kontaktu s většinou bývalých členů a často je zveme jako hosty na alba a na výroční koncerty. Prakticky by z bývalých členů šly postavit dvě funkční kapely.

Taktiež si živo pamätám na vaše klipy ako The End, The Blackest Wings (tv Očko – Madhouse). Máte ešte priestor v nejakých českých tv? Alebo už ste odkázaní iba na Youtube?

Pavel Slíva: Youtube je OK, občas se objevujeme na TV Rebel, Fajn Rock Music nám dává prostor na TV Óčko Gold … a pak asi nějaké krajské a místní vysílání: prostor je a nové klipy budou.

Okrem kvalitných sólových spevákov ste v minulosti vždy dávali dôraz aj na zaujímavých hostí nie?

Pavel Slíva: Už na druhé album „Skarremar“ jsme pozvali operní zpěvačky; tyto a podobné party od „Great Moravian Elegies“ koncertně zpívá Hanka.

Od třetího alba „Great Moravian Elegies“ už ve studiu také pravidelně hostovali členové opery ostravského a opavského divadla. Na „Opus Bohemica“ jsou sbory odlišné, ty nazpívali Jan Prokeš a Láďa Tomis.

Čo je z tvojho pohľadu zatiaľ najväčší úspech celej Salamandry?

Pavel Slíva: Momentálně je pro mě největší úspěch to, že se jak zvukově, tak kompozičně povedlo skvěle dotáhnout poslední album „Opus Bohemica“ a dostat jej na prodejní pulty. Že jsme si zahráli na jednom pódiu s velkými pojmy jako IRON MAIDEN, ACCEPT, s Timmo Tolkim, GAMMA RAY, EDGUY a pod. A že současná sestava SALAMANDRY má našlápnuto jak nikdy předtím.

Ok – veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Pavel Slíva: Přeju Metalmania-Magazínu mnoho věrných čtenářů, skvělé hudební inspirace a nám všem nadšené publikum!

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.salamandra.cz/
https://www.facebook.com/SalamandraCzOfficial/
https://open.spotify.com/artist/0RqCoai79YSQIPBM13VUW4/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *