Wisdom, Powerwolf, Tales of Evening (Budapešť, Barbanegra, 15.11.2013)

Maďarská kapela Wisdom nedávno vydala dosku Marching for Liberty, ich v poradí tretí album. Budapeštiansky koncert v piatok 15.11. mal byť  zároveň slávnosťou, k príležitosti jeho uvedenia do predaja. Naviac sa tu mala predstaviť nemecká kapela Powerwolf, tak som sa rozhodol na túto akciu ísť.

Wisdom 2013

Cesta cez Budapešť bola zavalená neprestajnými kolónami a nekonečný rad ľudí bol aj pri vstupe do haly. Bál som sa, že nestihnem začiatok, no podarilo sa nám dostať dnu včas 🙂 Bol som prekvapený z veľkej haly Barbanegra, krásne zariadenej v pirátskom štýle (so sieťami, plachtami, sťažňami atď…). Pred koncertom mali fanúšikovia možnosť zúčastniť sa na autogramiáde Powerwolf.

Začiatok koncertu

Už na prvú kapelu bola sála úplne plná. Večer otvárala domáca formácia Tales of Evening, o ktorej som doteraz nikdy ani nepočul. Ich pohodový moderný powermetal ma príjemne prekvapil. Symfonické prvky sa tu snúbili s keltskou melodikou a táto hudba mi pripomínala skoršiu tvorbu od Sonaty Arctica (akurát so ženským spevom).

Speváčka spievala úplne čisto, má krásny hlboký hlas. Texty boli v domácom maďarskom jazyku, takže som nič nerozumel. To mi však vôbec nevadilo 🙂 Zaskočila ma veľká aktivita fanúšikov už na predkapele – skandovaný potlesk, hulákanie, zborové spievanie refrénov…

Powerwolf

Po prestavbe pódia bol na programe prvý vrchol večera, horda zvaná Powerwolf.

Títo desivo pomaľovaní Nemci v kňazských rúchach odpálili svoj powermetal európskeho štýlu, podfarbený gotickými prvkami. Atmosféru dotvárali temné kulisy, tajomné osvetlenie a rekvizity ako napríklad kadidlo. Parodovanie kresťanskej omše bolo vtipné a členovia skupiny burcovali publikum k stále väčšej aktivite.

Musím oceniť profi prístup a nasadenie hudobníkov. Miestami však bolo vidieť, že je to trochu strojené a ide o „nenápadné“ naťahovanie času. Powerwolf má vonku nový album Preachers of the Night a zahrali z neho skladby Amen & Attack, Sacred & Wild, Coleus Sanctus, Kreuzfeuer a In the Name of God.

Ďalej zazneli staršie skladby Sanctified with Dynamite, Prayer in the Dark, All we Need is Blood, Resurrection by Erection, Saturday Satan a ďalšie.

Kapela podala výborný výkon, spevákovi trvalo trošku dlhšie, kým sa rozospieval. Ľudia sa veľmi intenzívne bavili a panovala pohodová atmosféra.

Zlatý klinec večera

Po vystúpení Powerwolf sa pódium prestavalo druhý krát a svoju šou odpálila hlavná hviezda večera, skupina Wisdom.

Ako som očakával, ich speed metalová smršť ma doslova zavalila. Celé hľadisko si ju tiež užívalo – diváci skandovali, spievali refrény ako jeden človek, tancovali a povzbudzovali. Prejav kapely bol profesionálny a pritom prirodzený. Spev aj hudobníci výborní. Gitaristi sa v sólovaní striedali a zazneli aj zdvojené sóla.

Čomu sa veľmi teším, tak doprovodné vokály spievali iba hudobníci. Teda zbory nešli zo samplov ako to dnes už väčšina kapiel robí. Pridávalo to na autenticite. Skvelé vystúpenie bolo ešte podčiarknuté veľkolepým osvetlením, plameňometmi a pyrotechnikou.

Z nového albumu zazneli piesne War of Angels, God Rest your Soul, Have no Fear, akustická balada Wake up my Life, epická skladba Marching for Liberty, Failure of Nature, Take me to Neverland a Dust of the Sun.

Z albumu Judas to boli napríklad Somewhere Alone, Fallin’ away from Grace, Live Forevermore. Odohrali aj zopár skladieb z prvého albumu a dema. Ako bonus bol pridaný cover od Rhapsody of Fire, skladba Holy Thunderforce.

Po koncerte som bol veľmi unavený, lebo to bol riadny maratón. So zážitkom som bol ale nadmieru spokojný. Reputáciu si u mňa napravili aj maďarskí fanúšikovia, ktorí boli veľmi disciplinovaní. Plná hala na domácej metalovej kapele, to by u nás nebolo možné. Toto Maďarom ticho závidím, ale zároveň sa teším spolu s nimi 🙂

Titulná foto: reprofoto Youtube/birskorte

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *