Jakub Tirco – Introspection (EP)

Jakub Tirco Introspection coverSám za seba musím povedať, že mám veľmi rád hudobníkov, pohybujúcich sa vo viacerých žánroch. Ako príklad by som uviedol legendu Queen.

Ta dokázala stvoriť hard-rockové pecky, rockové nesmrteľné klasiky, popovejšie veci a občas si odskočili aj do funky/disco vôd. Avšak pre hudobníkov hrajúcich viacero žánrov netreba chodiť do zahraničia. Jedným z nich je aj Jakub Tirco, člen skupiny Helenine Oči.

Ak bližšie sledujete jeho hudobné pôsobenie viete, že jeho, takpovediac domovským prístavom je progresívny rock/metal. Či už v podobe kapiel One Second Hotel, Collaction, alebo v rámci jeho sólo tvorby – do ktorej patri aj tohtoročné štvorskladbové EPčko Introspection.

Progressive/alternative

Celé to odštartuje prijemná progresívno metalová pieseň s tak trochu zvláštnym názvom I a minimálnym textom (v podstate sa niekoľkokrát zopakuje veta „Before the Sunshine“). Nasleduje titulná skladba, kde sa už okrem progresívnych prvkov prejavia aj tie viacej zasahujúce do alternatívnych sfér. Vyskytuje sa v nej však jediná vec, ktorú by som celej nahrávke vytkol, a tou je screaming ala metalcore…

Ani sa nenazdáme, a už sa na nás valí Divide Your Divinity, mierne evokujúca Korn. A na záver Beyond the Clouds, jediný singel s dlhším hracím časom (niečo cez 8 minút). Toľký čas otvára tvorcom mnohé možnosti, a práve tu ich využili na 110%. Vzniká tak dielo s vynikajúco vystavanou kompozičnou stránkou.

A teraz sa na všetko pozrieme ako jeden celok. Na Cd sa v podstate nenachádza ani jedno nie len že hluché, ale ani slabšie miesto. Skutočne, všetky 4 piesne disponujú veľkou kvalitou. Vyššie som spomínal, že sa jedná o progresív zmiešaný s alternatívom, pričom progresív dominuje. Hudobnej stránke v podstate nemám čo vytknúť. Až na tie screamingy. Tie mi moc nesadli.

Slovko na záver 

Jakub Tirco naservíroval porciu riadne kvalitnej muziky. A ja dodávam, bodaj by sme mali viacej takýchto hudobníkov na Slovensku, čo dokážu baviť ľudí v progresívnej sfére, alebo v tej veselšej (Helenine oči). Trúfam si povedať, že Jakub to pochopil a tak popri hraní v Heleniných očiach stvoril vynikajúce Cd, jedno z najlepších, aké vyšli tento rok u nás.

Lineup:

  • Shorty Lago – spev
  • Jakub Tirco – gitary, basa, sample, doprovodné vokály
  • Christopher Géci – bicie

Hostia:

  • Iva Pjatnica – vokál (1,2,3)
  • Tomáš Malý – vokál (1,2)
  • Robo Šimko – vokál (1)
  • Peter Hajdu – vokál(1)
  • Igor Čaja – vokál (1)

Tracklist:

  1. I
  2. Introspection
  3. Divide Your Divinity
  4. Beyond The Clouds

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://jakubtirco.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/JakubTirco/?fref=ts

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *