Murder Inc. – Umlčen Navěky (dvojrecenzia)

Murder Inc. Umlčen coverThrash metal v týchto dňoch zažíva v Česko-Slovensku celkom pekné časy. Jednak je to určite zásluhou KoníkaSupport Underground a jednak aj kapelami, na ktoré má skvelý čuch. Tak ako aj v prípade Murder Inc. a ich albumu Umlčen navěky. Už samotný romantický a srdce s dušou hladiaci dizajn CD niečo naznačí….

A hudba nás v tom len utvrdí. Na úvod celej nahrávky si pre nás kapela prichystala inštrumentálne intro 42-06-10…. ako odkaz na vypálenie Lidíc (nie nebojte sa, nejedná sa o skupinu s fašistickým podtónom). Skvelé riffy, cit pre melodiku, pričom sa tieto atribúty prenesú aj do druhej piesne s príznačným názvom Rozsudek padl. Áno, nie je to štandardný postup, ale aspoň čiastočný ortieľ som vyriekol už aj ja hneď na začiatku.

Umlčen navěky bude výborný album. Poriadne našliapaná thrash jazda, ktorá ani na chvíľu nepoľaví zo svojho rýchleho besnenia. Riffy nútiace poslucháčov hýbať hlavami, melodika na potešenie tých náročnejších. Jednoducho chytľavá, úderná a na nič sa nehrajúca záležitosť. Žiadna rýchlo kvasená skladba, ktorá by bola plná nejakých prvoplánových elementov.

Skôr si dajte do rovnice thrash metal v najprirodzenejšej forme s agresivitou a údernosťou starého Kreatoru a inteligenciou a nadhľadom nového Kreatoru. A výsledok je jasný, aj bez vyššieho matematického vzdelania. Samozrejme sa všetko vyššie napísané prenesie do ostatných songov, a už len záleží na tom, či vám niektorý z nich sadne viac alebo menej.

S vašim dovolením začnem s tým kúskom, čo mi sadol najmenej. Na kusy roztrhán určite nie je zlá pieseň, ale jednoducho mi v ňom ešte niečo chýbalo. To sa však nedá povedať o skladbe číslo štyri IV. druh (náhoda? nemyslím si), kde musím vypichnúť skvelú pasáž Tkáně, maso, ostré nástroje a mrtvolný puch…. (tu skončím nech nedávam spoilery 🙂 ), jednoducho treba počuť. Rovnako ako aj pre mňa na albume jednoznačne najlepší element Život jde dál. Potom treba ešte určite spomenúť ešte rýchlejšiu s ešte rýchlejším refrénom Arcifuck, alebo až s heavy metalovým úvodom začínajúci Smrtihlav.

Ako som už niekoľkokrát naznačil, Umlčen navěky je bezpochyby výborný album. Obsahuje všetko čo by také thrash metalové CD obsahovať malo – chytľavé melódie, skvelé riffovanie, množstvo melodických pasáži, výborné vokály.

V podstate inštrumentálnej stránke ani nemám čo vytknúť. Originálna, úderná, zaujímavá, premyslená. Rovnako tak nemám ani nejaké väčšie výhrady k textom. Všetky sú v rodnom jazyku, čo vždy len a len kvitujem, plné nasratosti nasrdenosti zo súčasnej doby, politického systému, sveta okolo nás, a neobídu ani astrofyzikálne témy (IV. druh).

Takže pre koho je určený album Umlčen navěkyUrčite pre všetkých fanúšikov thrash metalu, trúfam si povedať, že pre tých to budú prvé Vianoce v tomto roku. Rovnako poteší aj všetkých milovníkov kvalitnej metalovej hudby. Takže, už len počkať na koncert, pretože verím tomu, že sa je na čo tešiť.

Lineup:

  • Petr – sólová gitara, spev
  • Lukáš- sólová gitara, doprovodné vokály
  • Benys- basa, doprovodné vokály
  • František- bicie

Tracklist:

  1. 42-06-10
  2. Rozsudek padl
  3. Na kusy roztrhán
  4. IV. Druh
  5. Život jde dál
  6. Arcifuck
  7. PxPxSx
  8. Podříznout a zakopat
  9. Smrtihlav
  10. Umlčen navěky

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Support Underground

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/RawThrash666/?ref=br_rs
http://bandzone.cz/murderinc

Hodnotenie: 5,5/6

Autor Janek Lovás

Kapelka fungujúca od roku 2011 priniesla svetu svoj prvý štúdiový zásek v roku 2014. Do mojich uší sa dostávajú nahrávkou “Povolení zabíjet” z roku 2016.

Album vychádza (čakali sme niečo iné ? 🙂 ) pod hlavičkou Support Underground, labelu,ktorého meno je skloňované na scéne s rešpektom. Zároveň je zárukou veľmi slušnej promotion. CD je zabalené v temnom digipacku, pekne ručne kreslený motív smrtky na hrobom. V buklete nechýbajú texty a fotky členov bandy.

Viac ako polhodinová jazda začína inštrumentálkou, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani melodic death metalová kapela – naozaj náter s klepačkou !!! Od ďalšiho treku “Rozsudek padl” však kapela dáva najavo, že thrash metal je na prvom mieste. Muzika na albume sa nesie v prevažne rýchlych tempách, divokú jazdu podporujú rýchlo strieľané riffy a chaotické sóla. Krásne skreslená basa robí výborný spodok, zároveň je dosť vytiahnutá.

Kapela dokáže v pravú chvíľu spomaliť, občas riff podseknúť či jeho záver spestriť vyhrávkou. Čo mi imponuje asi najviac je vokál – Petrov hrdelný agresívny, “uštekaný” vokál sa mi veľmi páči, myslím, že by sa nestratil ani v black metale. V Murder Inc. je výborne zapasovaný, ľahko rozoznateľný a dodáva kapele určitú originalitu. Nahrávalo sa v Davose, v porovnaní s vyššie spomenutými Kaar je nahrávka trošku uhladenejšia, doslova metalovejšia.

Hudobne sú medzi týmito kapelami, samozrejme tiež rozdiely, možno aj preto mi prídu Murder Inc. celkovo menej divokejší a “uhladenejší”. Môj vkus hovorí v tomto prípade práve v prospech služobne mladšej partie z Berouna.

Na záver vyslovujem maximálnu spokojnosť s “Umlčen navěky”, kapele to hrá naozaj skvele !!!    5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *