Lunatic Gods – Turiec

Lunatic Turiec coverSlovensko je síce malá krajina, ale zopár fenoménov sa nájde aj u nás. Tým najhlavnejším je krásna príroda, ktorá nás obklopuje.

Nemožno však ani nespomenúť hudbu, pretože aj z nášho malého národa pochádza viacero skvelých hudobníkov. A niekedy sa obe spomenuté krásy – hudba aj príroda spoja do jednej, tak ako v prípade Lunatic Gods, ktorých najnovší album Turiec uzrel svetlo sveta pred pár dňami.

V prvom rade treba určite pochváliť krásnu fotoknihu, ktorá vlastne tvorí obal CD a obsahuje fotky (kto by to bol povedal), citáty, básne…. proste booklet na najvyššej možnej úrovni. Veľká pochvala.

Skvelá hudba

Pochvalu si zaslúži aj hudba, o čom nás presvedčí hneď úvodná, mnoho – pieseň Rieka. 6 rozdielnych častí, pričom by každá jedna z nich mohla predstavovať samostatnú skladbu. Skvelá inštrumentálna stránka, ktorá obsahuje asi všetko.

Označenie folk – black metal je určite správne, ale zrejme nie úplne. Tvrdé gitarové pasáže doplnené akustickými, čisté vokály striedajúce sa s growlom, klávesy, husle, skvelá atmosféra, ktorá nás doslova a do písmena prenesie do samotnej prírody kilometre od civilizácie. Výborný text v krásnom rodnom jazyku je potom už len veľmi vítaným bonusom. No a v tomto duchu pokračujeme skrz na skrz celým albumom.

Napríklad, taký kúsok Zabudli sme dýchať je spravodlivo rozdelená približne pol na pol na pokojnú, krásnu akustickú pasáž a druhú, hrajúcu na tvrdšiu nôtu, pričom sa mi pri kombinácii gitár a huslí vybavila legenda My Dying Bride (samozrejme vo vlastnom, a originálnom počine).

No a keďže vieme, na akej úrovní sú spomínaní Briti, a zároveň sa radia medzi moje srdcovky, odo mňa palec hore. Alebo taktiež nemôžem zabudnúť na song Pod Lyscom s geniálnou pasážou ,,Po zimnom spánku živá……”

Tvrdý začiatok plný growlov a gitár vystriedaný spomenutou folk akustickou pasážou, akoby z úplne inej piesne. Ale, ako som už spomínal, všetky piesne sú na veľmi vysokom leveli a na inštrumentálnej stránke je ťažké nájsť niečo negatívne.

Úžasný album

Už dlho som sa na našej hudobnej scéne nestretol s takým bohatým albumom. Skutočne, každá jedna sekunda premenená na čisté zlato. Dokonca aj krátka čisto inštrumentálna Ursus Arctos s poradovým číslom 6, pláva v týchto sférach.

Ďalšími silnými zbraňami sú vokály – či už tie čisté alebo povedzme extrémnejšie. Na čo však určite musím upozorniť sú texty. Tie by si tiež zaslúžili samostatnú recenziu od literárneho kritika. Ja len poviem, že veľké plus ide za slovenčinu (v inom jazyku by ani nemali zmysel), za formu aj obsah – prakticky len a len príroda.

Verdikt

Ale, nech len nechválim, treba povedať aj negatíva. Počkať, vlastne žiadne neviem nájsť. Ani po niekoľkých posluchoch, pretože toto je jednoducho ten album, kedy cítite dvojnásobnú hrdosť na to, že ste Slovák. Jednak kvôli tomu, akú krásnu prírodu tu máme, ale hlavne z dôvodu, že Lunatic Gods sú naši. Dnes sa inak jednoducho nedá.

Lineup:

  • Emil – spevy
  • Luboslav – gitary
  • Ičko – gitary
  • Richard – basa
  • Mhayitza – klávesy
  • Evalia – husličky
  • Ján – tympány a perkusie
  • Marthus – bicie

Tracklist:

  1. Rieka
  2. Zabudli sme dýchať
  3. Oriana (o Čertovom vrchu)
  4. Na Tlstej rastie zlatá tráva
  5. Pod Lyscom
  6. Ursus Arctos
  7. Na ostrú

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/lunaticgods/
http://bandzone.cz/lunaticgods
https://www.youtube.com/channel/UCbALqytWHgYXr9AiLdVU2hg

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *