10 (Dark Gamballe) – ,,Snažím se věřit, že hudba na které se podílím, je svojská, nadčasová a obsahuje množství fantazie.”

Dark De sed V polovici novembra uzrela svetlo sveta albumová novinka českej crossoverovej stálice Dark Gamballe. Hluboký nádych je v poradí už 11. albumom tejto bandy. Aj keď trochu obmenili spôsob skladania, výsledok určite stojí za to. Frontman s pseudonymom 10 (čítaj De sed) v nasledujúcom rozhovore podrobne opísal proces jeho príprav a nezabudol ani na množstvo iných zaujímavých informácií.

Zdravím 10, ako sa darí?

10: Ej pánko, děkuji za optání.

Daří se mi střídavě oblačně, někdy mám energie na rozdávání a někdy bych nějakou potřeboval jen pro sebe. Snažím se věřit, že hudba na které se podílím, je svojská, nadčasová a obsahuje množství fantazie, která se každým poslechem znásobuje. Musím být asi spřízněn s Donem Quijotem 🙂

Kapela Dark Gamballe vydala prednedávnom svoj najnovší album Hluboký nádech. Mohol by si prosím ťa povedať niečo viac o procese jeho vzniku?

10: Mohl bych napsat, že proces byl klasicky gamballský, tudíž že kytaristi přinesli riffy, Tom k nim přidal basu a zvuky, postavil je do latě a pak přišel zpěv a bicí.
Jenomže tentokrát to bylo jinak, alespoň u nějakých písní. 🙂

Tom se totiž netajil tím, že ho unavuje proces aranžmá písní, hlavně psaní bicích a měl neodbytný pocit opakování se a vůbec si chtěl užívat hraní na basu.
Dělal tuhle těžkou hudební práci bez mála 18 roků a už nastal čas na změnu.

Třetina kapely vlastní kvalitní PC ” udělátka ” pro nahrávání a tak jsme se nastěhovali ke Spajsimu, kde vznikali písně Kamikadze, Meteor, Žihadlo. Někdy jsme byli jen dva, někdy tři a občas i všichni. Taky písně Hybrid, Kapky, Tenata vznikaly netradičně.

Text a melodie zpěvu vznikli pouze na základě jedné kytary a kliku (metronomu). Tak nějak na mě písně působily čistě a odhaleně a měl jsem chuť si s nimi začít a nepotřeboval jsem další zvuky.

Čím sa líši oproti predchádzajúcim nahrávkam?

10: Kritici a hudební publicisté tvrdí, že Hluboký nádech je jiný, ale já si myslím, že se jen prohloubila propast mezi lyrickou jemnou tváří Gamballské hudby a tou odvrácenou brutální.
Systém řůže a bulldozeru, jak už jsem napsal pro ROCK a POP.

Originalita

Má jeho názov Hluboký nádech nejaký hlbší zmysel?

10: Může mít několik rovin.

Hluboký nádech před zrodem skutečného majstrštyku, hluboký nádech jako předání energie, toho posledního čistého vzduchu, hluboký nádech pro fantazii, aby se stále nevzdávala a věřila v sebe sama.

Na obalu digipacku jsou rozehrány části příběhu dvou bytostí, které žijí odděleně každá ve svém skafandru a jsou propojeni dýchací hadicí.Kdo bude mít originál CD, tak může získat určitá vodítka k pochopení, najít leitmotiv celého alba. Ať si tam každý vybere, která z cest je mu blízká.

Prakticky prvá vec, čo mi pri kontakte s novou nahrávkou padla do očí je skvelý a originálny design… Mohol by si o ňom povedať niečo viac, kto je jeho autorom a pod.?

10: Autorem obalu je Michal Hladík, který už pro nás dělat obaly na CD Panoptikaria a knihu Svět za dekou.

Autorem hlavní myšlenky coveru alba je Martin Ferko, tvůrce klipů Kult Samorostu, Mixér, Kapky …a další, se kterým jsem měl brainstorming právě ohledně klipu k písni Kapky a idea Hlubokého nádechu byla vedlejším produktem toho setkání.

Mimochodem Martin právě pracuje na klipu s titulní písni.

Máte se na co těšit. 😉

Skvelé texty

Okrem výbornej hudby človeku padnú do uší aj premyslené, inteligentné a často metaforické texty. Čo je pre vás hlavnou inšpiráciou pri ich písaní?

10: Prakticky všechno, filmy, hudba, severské detektivky, knížky Julese Verneho, jízda ve vlaku a hlavně touha napsat něco, co bude sugestivní až za rámec běžných zvyklostí.

Činnost, která mě baví nejvíc ze všeho a taky se u ní nejvíc vztekám, když se mi nedaří.

Osobne vždy kvitujem používanie rodnej reči. Myslíš si, že aj tento fakt len umocňuje kvalitu a význam textov? Prípadne, rozmýšľali ste niekedy, že by ste opustili češtinu?

10: Anglicky i vlastním jazykem jsem už zpíval, jedině, že bych zkusil zpívat slovensky. Nedělám si legraci, fakt by mě to bavilo.
Slovenština je měkčí a víc sexy. 🙂 Abys mohl uvěřitelně zpívat, tak musíš ten daný jazyk dokonale ovládat.

Vědět, kdy máš být jemný, kdy brutální, kdy můžeš použít sprosté slovo, tak abys nevypadal jako idiot. Tohle vše je samozřejmě relativní. Znát několik interpretů, kteří užívají slova, tak že se mi z toho svírá věnec a přesto jsou mnohem více úspěšní, než Dark Gamballe.

dark gamballe

K vašej kapele tak nejako patria už aj videoklipy, ktoré sú nemenej originálne a vo väčšine prípadov určite, aj na svetovej úrovni. Najnovším je napríklad animovaný k piesni Tenata. Kto prichádza s myšlienkami na tieto videá?

10: Oslovuju svérázné lidi a nekladu jim příliš překážek a mantinelů do cesty.Mám rád, že mají vlastní pohled na text, na myšlenku a na obrazové ztvárnění obojího.
Spolupracuju s mistry svého oboru a cítím k nim respekt a snažím se obohatit rozhovory s nimi.

A že je co brát, vidíte sami na jejich dílech. Zaplať vesmír, že můžu pracovat s Milanem Škrobem, Martinem Ferkem, Jirkou Miškeříkem, Havranem, Cyberolasem. Svět má díky nim více fantazie.

Chystané podujatia 

Čo koncerty? Kde vás budú ľudia môcť vidieť?

10: Vše se dá zjistit na www.darkgamballe.cz
Zatím to vypadá asi takhle:

  • 23.03. Brno – Sono s Insanii na křestu jejich knihy.
  • 12.04. Nový Jičín
  • 30.04. Vyškov – Jarňáles
  • 18.05. Dražovice
  • 24.05. Pasohlávky – Merkur
  • 25.05. Lesnice
  • 01.06. Olomouc – Flora
  • 15.06. Rousínov
  • 21.06. Černá louže
  • 13.07. MASTERS OF ROCK
  • 20.07. Chválkovice na Hané
  • 03.08. Kraslice
  • 16.08. Hukvaldy

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

10: Situace je jednoduchá. Pozve-li na nás někdo a splní naše podmínky, tak rádi přijedeme. Vše můžete řešit s JayKayem 😉 602 548 969 jaykay@darkgamballe.cz

Začiatky Dark Gamballe

Kapela má veľmi bohatú minulosť, ktorú by jej mnoho iných skupín z celého sveta mohlo len závidieť… Ako si však spomínate na svoje hudobné začiatky?

10: Já osobně se moc neohlížím, raději dělám nové písně, projekty, věci.

Pokud se někomu chce probírat se minulostí Dark, potažmo Dark Gamballe, může si pořídit knihu od Aleše Levého – Svět za dekou, kde je vše dost podrobně popsáno a knížka je fakt nádherně zabalená a troufám si říct, že je čtivá, poučná i zábavná. 

Chápu, že minulost je důležitá, ale já radši dívám do budoucnosti. Používám k tomu krasohled.

Taktiež ma dosť zaujala zmena mena kapely z Dark na Dark Gamballe. Prečo táto zmena? A čo vlastne znamená slovo Gamballe?

10: Bylo to velmi prosté. Kde se vzala, tu se vzala německá skupina Dark. Jenomže my chtěli být jediní Dark, ale jak členové skupiny, tak i naše vydavatelství jsem neměli dost peněz i kuráže jít do soudního procesu a tak jsme ustoupili. Přidalo se Gamballe a mohli jsme pokračovat, jako jediní Dark Gamballe. 😉

Spolupráca s americkým vydavateľstvom 

Niektoré vaše albumy vyšli pod hlavičkou amerického vydavateľstva Dwell Records. Prečo ste s nimi prestali potom spolupracovať?

10: Za spolupráci s Dwell Records jsme vděčili Miloši DODO Doležalovi, ale postupně vše vyšumělo do ztracena. Byli to zvláštní roky. Každopádně získali jsme další zkušenosti.

Počas vašej histórie ste odohrali viacero koncertov s mnohými kapelami svetového mena aj na veľkých festivaloch. Sú však nejaké obdobia, prípadne konkrétne okamihy vašej kariéry, na ktoré spomínate najradšej?

10: Já osobně rád vzpomínám na koncert s Voivod v Uherském Hradišti, což je moje srdcovka jak hudebně, tak i vizuálně.
Taky na první vystoupení na festivalu Masters of Rock 2004, na které jsme přijeli skoro pozdě a tak jsme začínali hrát v podstatě při vystupování z dodávky.

Měli jsme hrozné nervy, ale pak jsme začali hrát píseň Běh na dlouhou trať a dav asi 5000 lidí zpíval s námi. Tohle byl fakt nádhernej okamžik.

Taky rád vzpomínám na československé turné s kapelou Waltari (další doživotní srdcovka), kde jsme dostali mnoho lekcí v profesionalitně, produktivitě, soustředění, taky v tom jak se zrušit (opít) absinthem během půl hodiny do bezvědomí. 🙂

Hudobná scéna

V čom sú podľa teba najväčšie zmeny v hudobnej scéne za tie roky?

10: V používání více strunných nástrojů, možnost zabijáckého podladění. 😉 V mnohém lepší vyhranosti už i u mladých kapel, které dnes mají k dispozici YouTube, nebo tabulatury k dispozici během dvou kliků na klávesnici a mohou se ultrarychle zdokonalovat. Možnost mít v mžiku svou nahrávku v podstatě kdekoliv na světě, ale to má i svá negativa.

Na každou tvou nahrávku je v řadě 30000000000 dalších nahrávek, události, čehokoliv. Všechno je bleskově pomíjivé. Není další Queen, Iron Maiden…atd. Jsou jen trailery sledované do deseti sekund.

Zkus něco kvalitní v tom čase stihnout, říct. 🙂

Mohol by si povedať niečo o živote členov pomimo kapelu?

10: Největší superstar je jednoznačně Tom, který je autorem hudby, nebo se podílel na zvuku her do PC a v současné době do chytrých telefonů, známých po celém širém světě, např. Mafie 2, Vietcong, Shadow Gun…atd. Spajsi je voják, který je ve svém povolání taky velmi úspěšný.

Gothyšh je stolář s vlastní firmou. Desed, tady já optik a spolumajitel sítě očních optik. Deady vystudovaný právník v rozletu. Všem se daří pracovně velmi dobře.

Tak, to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre fanúšikov.

10: Děkuji za prostor pro má moudra. 🙂 Přeji čtenářům co nejvíce dobré hudby a schopnost podívat se pod pokličku. Je totiž mnoho lidí, kteří si myslí, že ty zrůdnosti, co nám cpou v rádiích, jsou skutečná hudba. Pěvně věřím, že to tak není a doufám, že nejsem sám.

Youtube ukážka:

Linky:
www.darkgamballe.cz
https://www.facebook.com/DARKGAMBALLE/
https://bandzone.cz/darkgamballe
https://www.instagram.com/darkgamballe/
http://wwww.youtube.com/c/DarkGamballeMusic/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *