Kryštof Eichler (CBF) – ,,Snažíme se nic nebrat moc vážně…”

Kryštof EichlerOblečte si staré roztrhané džínsy, vestu s kopou nášiviek metláckych kapiel, pivko do ruky, kľudne sa posaďte a pustite si CBF…presne toto ma napadne pri každom mojom kontakte s CBF. Pekne divoký starý nekomplikovaný thrash metal na pohodové chvíle. Novinka “Malvarma” je už pár týždňov vonku na CD aj vinyle, opäť pod krídlami Support Underground. Gitarista a spevák Kryštof Eichler:

 Zdar!!! Ako sa darí ? Pripravený na zodpovedanie pár otázok ?

Kryštof Eichler: V pohodě,  Ptej se.

 OK,  prvá vec, ktorá ma zaujíma je názov kapely…na novom CD vidím CBF, nikde nie je uvedené Coldblooded Fish. Takže prosím objasnite mi to. Prečo vlastne došlo k týmto zmenám ?

Kryštof Eichler: Chtěli jsme se tímhle tak trochu odstřihnout od materiálu, který jsme v minulosti nahráli, tvořili a prezentovali se jím. Tak nějak jsme za tu dobu vyspěli, hlavně tvůrčně a nad “With the Fishes” jen kroutíme hlavama, proč jsme tohle vůbec nahrávali.

Víme ale, že to nejde smazat z minulosti. O to se ani nesnažíme. Jen jsme chtěli začít novou kapitolu kapely hlavně proto, že “Malvarma” je debutové album a je to přesně to, co jsme. 🙂

 Môj prvý kontakt s Coldblooded Fish bol prostredníctvom EP “With the Fishes” z roku 2016, o vydanie ktorého sa postaral Koník a jeho Support Underground. Prosím, priblížte v skratke nielen vznik tejto nahrávky, ale aj vznik Vašej bandy, názvu, prípadne predošlých nahrávok/demáčov a podobne.

Kryštof Eichler: Jednou takhle večer v hospodě jsme se sešli bubeník Honza, bývalý kytarista Petr a já. Nebyl jsem tehdy ještě členem kapely. Kluci totiž nejdřív měli zkušebnu dost blízko od mého bydliště, tak jsme se takhle jednou sešli ožrat si držky. Tam tehdy vzniknul název Coldblooded Fish.

Za pár měsíců na to jsem se k nim přidal a na podzim 2014 jsme měli komplet sestavu. V roce 2015 proběhly první koncerty, nabrali jsme basáka  Jendu a rovnou jsme využili nahrávací studio, který měl k dispozici bývalý zpěvák Jakub, díky tomu, že pracoval v rádiu Classic.

Jako první jsme si to vydali sami na svoje náklady formou DIY, takže jsme si sami tiskli grafiku na CD, booklety a lepili krabičky. Netrvalo ale dlouho a domluvili jsme se s Koníkem, že nám to vydá, za což on sám schytal nejednu kritiku.

 EP “With the Fishes” obsahuje 5 skladieb thrashing/crossoveru s pomerne neobvyklou rybacou tématikou. Kto bol autor tejto myšlienky ?

Kryštof Eichler: To se zas vrátíme do toho večera v hospodě. Mohlo to být někdy v létě 2014. Honza se dožadoval, ať v názvu máme rybu, jelikož to u žádný jiný thrash metalový kapely neviděl. Jsem docela rád, že ho nenapadlo něco debilnějšího jako The Mravenečníks.

Pre mňa ste predstavovali dosť uletené kapelu, ktorá si robí prdel zo všetkého a zo všetkých. Prišlo vám zbytočné zaoberať “klasickými” metalovými témami ?

Kryštof Eichler: Snažíme se nic nebrat moc vážně, pak by to byla nuda a nikoho z nás by to nebavilo. Klasický metalový téma je ale stejně zpívat dokolečka o ženskejch a pivu a to jsme ze začátku splňovali pod taktovkou Jakuba, který si sám psal texty a chtěl je mít o těhle klasickejch metalovejch stereotypech.

 Akým spôsobom Vám pomohlo vydanie EP ? Prichádzalo viac ponúk na koncerty, rozhovory a podobne ?

Kryštof Eichler: Pomohlo nám to ve všech různejch směrech. Za prvý jsme měli fyzickej nosič, kterej se nerozpadne v ruce. Ale samozřejmě s tím vydáním jsme se pomalu dostali lidem do povědomí, což by se nám asi v takový míře nepovedlo, kdyby nám Koník nepomohl.

Zaujímajú ma personálne zmeny medzi “With the Fishes” a aktuálnym počinom…azda najmarkantnejšia zmena je práve na poste speváka. Prečo k nej došlo ?

Kryštof Eichler: Řekl bych, že tam hlavní změna je nejen zpěv, ale taky skladatelský dovednosti, který nám rozšířil Adam, který vyměnil Petra na pozici druhý kytary. No a proč došlo ke změně zpěvu? S Jakubem jsme si po nějaký tý době spolu ve zkušebně, dodávce a na stagi přestali rozumět převážně skladatelsky a jak kapelu chceme dál tvarovat.

Když jsme se s ním poklidně domluvili na jeho odchodu, trochu jsme plánovali, že ho nahradí Adam, který k nám tehdy nově přišel, jelikož měl se zpěvem zkušenosti z jeho kapely Hypnotic.  Jenže po uvážení jsme se rozhodli, že to za mikrofonem zkusím já. 🙂

CBF

 Na sklonku roka 2018 ste medzi fans vrhli novinku “Malvarma”. Čo je to za slovo a čo presne znamená ?

Kryštof Eichler: Dali jsme si plán najít jazyk, ve kterým by nějaký slovo znělo tak dobře, aby jsme ho mohli uvést jako titulní název alba. Přišli jsme na Esperanto, což je jazyk, kterej použil naposled Pal’o Habera, ale pro nás to má spojitost se starým britským sitcomem Červený Trpaslík/Red Dwarf.

No a jednoduše jsme si jen nechali přeložit “Coldblooded” a vyhodilo nám to Malvarma.

Poprosím priblížte prípravu tohto albumu – kedy, ako začali vznikať nápady na novinku ? Ako funguje skladanie muziky a textov v kapele ? Kto má posledné slovo ?

Kryštof Eichler: 5 songů z alba jsme hráli už 1 až 2 roky před nahráváním a zbylý jsme složili s Adamem během 4 měsíců, co nás tlačil čas termínu, který jsme měli ve studiu zamluvený. Třeba “Putraj Beboj” jsme složili 2 dny před odjezdem do Hellsoundu.

Muziku skládáme tak nějak pospolu, ale někdy si to zase připravíme už doma a jenom odprezentujeme zbytku a nějak se to upraví. Je to různý, nenašli jsme metodu, kterou bychom striktně dodržovali.

 “Malvarma” ste točili v Hellsounde. Momentálne ma nenapadá ma žiadna thrashová kapela, ktorá by točila práve tu. Čo Vás presvedčilo navštíviť  toto štúdio ?

Kryštof Eichler: Na to je velmi jednoduchá odpověď. Přesvědčilo nás album “Umění strachu” od Lahar. Ti u Honzy Kapáka nahrávaj, myslim, že všechno, co mají. A naprosto chápeme proč. Už taky nechceme jít jinam.

 Mne sa zvuk novinky veľmi páči, je odlišný od väčšiny CZ/SK kapiel Vášho zamerania. Pri finalizácií nahrávky ste Honzovi Kapákovi moc kecali do jeho práce 🙂 ?

Kryštof Eichler: Dali jsme Honzovi volnost dělat, co umí nejlíp. Neřekl bych, že by to byla skromnost nebo stydlivost se mu v něčem vzepřít, ale už první hrubý mix zněl božsky, tak jsme se mu do toho nesrali.

 O vydanie novinky sa opäť postaral Koník so svojim SupUg. Jasná voľba alebo ste vyberali z viacerých možností ?

Kryštof Eichler: Prali se o nás MetalBlade, Earache, Nuclear Blast. Nevěděli jsme co dřív. 🙂 Teda… Earache všem sere na hlavy, takže ten nepřipadal v úvahu no… Haha, sranda samozřejmě. Koníka bychom si zvolili, i kdyby se tohle doopravdy stalo. Jsme mu hrozně vděčný za to, co pro nás udělal a snažíme se mu to říkat pokaždý, co jsme s nim v kontaktu. Už ho s tím asi serem…

 S Koníkom som sa stretol pred rokom v Poprade na jednej akcii. Tam mi vravel, že je s predajom thrashových nahrávok spokojný, ľudia si nosiče kupujú a je teda o jeho vydania záujem. Možno je ešte priskoro pýtať sa na predajnosť Vašej novinky, verím ale, že ste už nejaké ohlasy zaregistrovali….

Kryštof Eichler: Většina reakcí a recenzí co jsme zatím dostali, jsou převážně kladný. Jeden nadšenej thrashovej fanda z Ameriky nás ve svým seznamu TOP 160 alb roku 2018 z celýho světa umístil na 31. místě. Největší radost máme z toho, že jsme už prodali dost kusů našich vinylů, který nám Koník zařídil.

 Z novinky mám osobne veľmi dobrý dojem, ostatne v recenzii bude všetko pekne prebraté. Zaujíma ma obal albumu :). Tá otvorená konzerva nemá chybu. Nápad na titulný cover je váš nápad, alebo vám ho niekto pod hrozbou násilia podsunul 🙂

Kryštof Eichler: S myšlenkou rybí konzervy na albu jsme si pohrávali už tak rok předem. Pak jsme si jeden den napsali, že by mohla bejt položená v různejch odpadcích, tak jsme hned šli nakoupit ingredience, mrdli to do krabičky, otevřeli plechovku, dali ke mně na balkon a nechali 3 dny a 3 noci stát.

Myslím, že pár dní navíc by tomu dodalo ještě větší říz, ale pak bych asi neměl kde bydlet, takže jsme to radši nechali v tomhle stádiu. Když spolubydlící otevřela okna, aby mohla vyvětrat, tak bytem zavál smrad jako z přístavu. Byl to fakt humus. Kdyby mě do tohohle chtěl někdo natlačit násilím, tak bych mu předved větší násilí.

 Texty na albume sa mi zdajú oproti EP vážnejšie (Forbidden Dreams, Life is an Open Grave). Tieto témy prišli nejak prirodzene alebo ste si cielene povedali – ideme sa zaoberať aj vážnejšími vecami ?

Kryštof Eichler: Text typu “Life is an Open Grave” jsem napsal ze zkušenosti z mýho depkařskýho období, jako pokus se s tím nějak vypořádat. Nepodařilo se, takže to budu zkoušet na dalších v budoucnu. “Forbidden Dreams” složil převážně Jenda.

Inspiroval se motivy povídek Smrt Krásných Srnců od Oty Pavla. Přijde nám to takový osobitější a hezčí než texty o tom, kolik kdo vypil piv a jak milujeme metal. Teď třeba zrovna skládám text o satanovi, co nosí velký sluneční brejle. Cool ne?

 Ako to vyzerá s Vašou koncertnou aktivitou ? Máte niekoho, kto sa Vám stará o manažment kapely, vybavovanie akcií a podobne ? V lete je na programe celkom hodne CZ/SK festivalov. Uvidíme Vás ?

Kryštof Eichler: My jsme líný cokoliv řešit, tak se nás teď ujal náš kamarád Kafe, že nám bude zařizovat koncerty, takže se snad nějak rozjedem. A fesťáky už maj na tenhle rok plno, to jsme taky začali řešit pozdě 🙂 . Každopádně na léto 2020 si děláme velký plány.

 OK borci blíži sa koniec Vašej spovede, ďakujem za Váš čas a ochotu, nech sa Vám darí…záver patrí Vám….

Kryštof Eichler: Děkujeme za slovo a prostor si vylejt srdce. Pa!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/coldbloodedfish/
https://coldbloodedfish.bandcamp.com/

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *