Rozhovor s Tomášom Kobidom z Vendety zo dňa 21.12.2013

Profilovka Tomáš KobidaV mystický deň zimného slnovratu sa uskutočnil rozhovor, s gitaristom martinskej old school thrash metalovej kapely Vendeta Tomášom Kobidom, ktorá v decembri tohto roku konečne donahrávala svoj debutový album. Verím, že po prečítaní tohto rozhovoru a vypočutí ich nahrávok na bandzone, si ich určite zamilujete a keď budú hrať niekde v okolí vášho mesta, tak ich prídete podporiť.

Zdravím Tomáš, akurát ste dokončili nahrávanie vášho debutu Face Beneath The Mask. Poprosím ťa na úvod, o čerstvé dojmy z neho.

Tomáš Kobida: V prvom rade sme radi, že sa nám tento album podarilo nahrať aj napriek prekážkam, ktoré nás počas vznikania skladieb postretali. Myslím najmä personálne zmeny v kapele a celkovo, že sme dokázali dať dokopy dostatok skladieb, v relatívne krátkom čase. Hlavne, čo sa týka momentálneho zloženia kapely, ktoré je najsilnejšie od jej vzniku. Celkový dojem je asi taký, že sa tam zúročili roky spoločného hrania a skladania a je to pre nás dôležitý odrazový mostík, ku ďalším skladbám.

Mohol by si trochu viac predstaviť jednotlivé skladby? Texty a tak?

Tomáš Kobida: Tak prvá, titulná Face beneath the mask je o pokrytectve, falošných ľuďoch, ktorí nás každý deň obklopujú a s ktorými sa stretávame. Vyjadruje hnev z tohto pokrytectva a klamstiev

Bloody hell, je v podstate prvá skladba, ktorú sme vôbec zložili a je hlavne o každodennom násilí vo svete, o spravodlivosti ktorá neexistuje a v konečnom dôsledku o tom, že ľudia sa časom zničia sami.

Lament of souls, je o ľuďoch, ktorí sa snažia ovládnuť svet v kontraste s tými, ktorí si myslia, že sú slobodní a pritom sú len figúrky niekoho hry.

Infinit war, pesnička o nekonečných vojnách a ľuďoch, ktorí v nich zbytočne umierajú. V istom zmysle je to odsúdenie vojny.

World is dead, už podľa názvu, skazenosť sveta a smerovanie do záhuby.

Suicide, pojednáva o samovražde ako o neodpustiteľnom čine, ktorý zničí život nielen samovrahovi, ale najmä ľuďom jemu blízkym.

I´m the God of mine odsudzuje náboženstvo a vyjadruje, že každý môže byť Boh sám sebe.

Holly war, hovorí o samovražedných teroristoch, o ich bezohľadnosti a fanatizme.

Independent perversion, je skladba o nezvládnuteľných úchylkách, o choromyseľných ľuďoch, psychopatoch 🙂

Tradičná otázka. Ako to bude ďalej s textami? Pýtam sa preto, lebo u českých a slovenských kapiel je teraz móda vracať sa k rodnému jazyku.

Tomáš Kobida: Máš na mysli či nebudú slovenské?

Presne

Tomáš Kobida: Podľa nás sa slovenčina vôbec nehodí do hudby, ktorú robíme. Viem, že sú thrashové kapely, ktoré to robia, ale vôbec sa mi to nepáči. Lepšie sa nám píše v angličtine a aj to podľa mňa lepšie znie. A v podstate by sme chceli osloviť aj zahraničných poslucháčov, keďže na Slovensku je v celku slabá podpora takejto hudby.

Ako to zatiaľ vyzerá s hľadaním vydavateľstva?

Tomáš Kobida: Akurát sme dorobili par kusov vzorových CD a dokončujeme “promo package” a začiatkom roka to pošleme zahraničným ako aj domácim vydavateľstvám a uvidíme. Pokiaľ nikto neprejaví záujem, tak to vydáme na vlastné náklady.

Tak prajem nech sa to podarí  Mňa osobne zaujalo, že napriek tomu – že dnes je vo svete moderná skôr podoba thrashového žánru označovaná ako groove metal, na vašej nahrávke nájdu poslucháči skôr old school thrash metal s kvalitným zvukom. Bol to zámer?

Tomáš Kobida: Nepovedal by som, že zámer. Momentálne sme v zložení, kde každý jeden člen dá sa povedať,  metalovo vyrastal na starých poctivých kapelách ako Slayer, Metallica, Kreator, Death  a mnoho iných. Takže sa to prirodzene prejavilo aj vo vlastných skladbách. Osobne som na to hrdý, keď nás ľudia označujú za poctivú thrashovú kapelu, pretože momentálne vo svete prevládajú kadejaké moderné štýly a málo kapiel hrá takéto veci, najmä mladých. Takže sa určitým spôsobom snažíme prispieť k udržaniu tohto štýlu. A čo sa týka zvuku, tak s tým sme  aj napriek skromným podmienkam nahrávania nadmieru spokojní. Tomu vďačíme hlavne zvukárovi Brianovi Bajakovi, začo mu patrí naša veľká vďaka 🙂

Úprimne aj mňa skôr oslovilo niečo také ako hráte vy, ako spomínané moderné štýly (a to napriek tomu, že nie som vyznávačom thrashu) 🙂 

Tomáš Kobida: Za to ti ďakujeme. Veľa to pre nás znamená a hlavne nám to dáva silu, a dôvod v tom pokračovať.

Aký bol rok 2013 pre Vendetu z hľadiska koncertov?

Tomáš Kobida: Rok 2013 bol z hadiska koncertov najaktívnejší. Odohrali sme nejakých 17 koncertov, čo nie je najhoršie. Získali nových fanúšikov, nové kontakty, trošku sa dostali do povedomia a dúfame, že koncertov tak ako aj fanúšikov, bude pribúdať každým ďalším rokom.

Spomínal si, že chcete osloviť aj zahraničných poslucháčov. Boli aj nejaké podujatia v zahraničí?

Tomáš Kobida: V zahraničí bohužiaľ zatiaľ nie. V nasledujúcom roku sa budeme snažiť o viac koncertov v Čechách,  prípadne v Poľsku. Akúkoľvek príležitosť určite neodmietneme, pokiaľ to bude v rámci našich možnosti.

Vendeta band

Čomu sa venujú vaši členovia v súkromnom živote? (záľuby, záujmy, povolania)

Tomáš Kobida: Chľastaniu 🙂 🙂 🙂

Aj niečomu okrem toho?  Či len tomu? 🙂

Tomáš Kobida: Ale nie, bubeník je v štátnej správe, ja so spevákom pracujeme ako údržbári, basák maká v sklade. Čo sa týka iných koníčkov, okrem hudby ktorá je samozrejme priorita, tak bubeník je blázon do armádnych veci – airsoftu a tak, spevák hráva futbal, basák turistika a ja tetovania, cvičenie, v prvom rade gitara, tá zaberie takmer všetok čas 🙂

Ako budete tráviť oslavy Vianoc (poprípade Saturnálii, Chanuky…  🙂 )

Tomáš Kobida: Ja Vianoce neoslavujem, nie som veriaci 🙂 , ale pravdepodobne s rodinami.

Čo očakávaš od nového roka z pohľadu člena Vendety a čo prinesie podľa teba nový rok metalovej scéne?

Tomáš Kobida: Čo sa týka Vendety, tak najviac by potešilo keby sa našlo vydavateľstvo, ktoré by nám vydalo debut a samozrejme noví fanúšikovia, taktiež hlavne čo najviac koncertov. Čo prinesie na scéne, to si netrúfam odhadnúť, nechám sa prekvapiť.

Aký bol tvoj muzikantský príbeh? Čo ťa primälo stať sa muzikantom a ako vlastne vznikla Vendeta?

Tomáš Kobida: Môj príbeh? 😀 plný prekážok, ale som rád, že som vydržal. A čo ma primälo? Už od mlada, cca 12 rokov ma začala fascinovať gitara. Na začiatku španielka, neskôr elektrická. Prvú elektrickú som mal v 18-tich. Nikdy som nemal žiadneho učiteľa, som v podstate samouk. Preto bola a v podstate aj stále je tá cesta ťažká, pretože všetko si musím vydrieť sám. Ale tak nesmierne ma to baví, že s tým nechcem nikdy skončiť. A ako vznikla Vendeta? V 2008 bubeník s bývalým basákom a gitaristom sa rozhodli, že založia kapelu. Na inzerát, ktorý som mal na internete ma kontaktovali gitaristu a tak to všetko začalo. Zo zakladajúcej zostavy som len ja a bubeník.

Čo sú podľa teba najväčšie problémy slovenskej scény?

Tomáš Kobida: Myslím si, že problém nielen slovenskej, ale celkovo hudobnej scény je najmä neochota ľudí chodiť podporovať menej známe kapely a celkovo ísť sa zabaviť na živú hudbu. Ale to je problém celej tejto doby. Všetko je na nete, tak načo niekam chodiť 🙂 Potom neni výnimka na koncerte 5 ľudí :-/ A mladé generácie sú osprostené zlými vplyvmi ako je Rytmus a podobné sračky.

No tak fakt ďakujem za rozhovor. Prajem všetko dobré, pekné sviatky a šťastný nový rok, a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov

Tomáš Kobida: Ok ďakujem aj ja, v mene celej kapely. A pre čitateľov len toľko, aby neprestaváli podporovať dobrú metalovú hudbu, pretože len pokiaľ tu budú oni, tak tu budú aj kapely, ktoré budú robiť hudbu len pre nich. Metaloví fanúšikovia sú tí najoddanejší fanúšikovia hudby na svete! 😀

 Youtube ukážka – Live Rock Pub 18.10.2013:

Odkazy:
Facebook: https://www.facebook.com/pages/VENDETA/565901866759810
Bandzone: 
http://bandzone.cz/11vendeta11

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *