Dario Vallesi (Vexillum) – ,,Tento album je výsledkom dvojročnej tvrdej práce.”

dario Vallesi VexillumTalianskych Vexillum si možno niektorí pamätáte z koncertov s ich krajanmi Rhapsody of Fire. Ich basák Francesco Ferraro je zároveň členom Freedom Call. Ide o skvelú epic folk/power metalovú kapelu, ktorá 23. apríla vydala už štvrtý album When Good Men Go to War. No oproti predošlému Unum sa rozhodli pre iný prístup k skladbám a aj pre nové vydavateľstvo. Viac už ale spevák Dario Vallesi.

Zdravím Dario, 23. apríla uzrie svetlo sveta nový album Vexillum – When Good Men Go to War. Aké máš z neho pocity?

Dario Vallesi: Čauko. Tento album je výsledkom dvojročnej tvrdej práce. Prešli sme dobrými a zlými momentmi a výsledkom je tento album. Vynaložili sme veľa úsilia a dali sme do neho srdce aj dušu. Myslím, že je to pri počúvaní cítiť. A vyšlo nám to – skutočne silný album.

Podobne ako na predošlom Unum aj tu nájdeme skvelé epické skladby. Mohol by si niečo povedať o textoch?

Dario Vallesi: Táto nová kapitola je spojená so štýlom nášho druhého albumu The Bivouac a to predovšetkým vďaka textom. Zatiaľ, čo Unum bol koncepčný album, typický príbeh vyrozprávaný vo všetkých skladbách, tentokrát obsahuje každá pieseň iný príbeh.

Jeho obsah ilustruje titulná skladba, kde je opísaná neznáma a mocná sila, ktorá vychádza z narušenia rovnováhy. Všetko sa stáva nekontrolovateľným a nepredvídateľným. Takto podľa nás vyzerá ten okamih, keď sa dobrý človek rozhodne dať bokom pravidlá a nie je možné nič iné ako boj.

Text každej piesne predstavuje rôzne vízie – časti rôznej témy, ako puzzle. Pochybnosť, pýcha, radosť, frustrácia, zúrivosť.

Príprava albumu

Ako vyzeralo samotné nahrávanie. Predsa len tam máte aj veľa folkových prvkov, viachlasov atď.

Dario Vallesi: Áno, radi pracujeme s ľudovými nástrojmi ako sú gajdy, píšťalky a podobne… Je to dôležitá súčasť nášho zvuku. Počas nahrávania niečo nahráme my, ale na väčšinu z nich (napríklad Uilleansku píšťalu) hrá náš skvelý kamarát Nick Mc Vicar (skutočný Škót).

Chcel by som sa ťa spýtať aj na zborové spevy. Kto ich mal na starosti?

Dario Vallesi: Zbory spievajú niektorí moji študenti z Lizzard Academy. 🙂 Pre tento album sme chceli inak pristúpiť k zborom, nájsť iný zvuk a tak som sa rozhodol pripraviť skladby s tým, že použijem hlasy, ktoré dôkladne poznám. Z výsledku sme nadšení!

Zmeny

Mali ste aj iných hostí?

Dario Vallesi: Áno, na jednej skladbe máme hosťa Alessia Lucattiho (Vision Divine, Deathless Legacy), ktorý hrá na klávesy. Je naším dobrým priateľom – hral na klávesy, takmer akoby hral hru. No výsledok sa nám páčil, tak sme ich ponechali.

Spomínaný Unum ste vydali pod Limb Music, no When Good Men Go to War vyjde pod vydavateľstvom Scarlet Records. Prečo?

Dario Vallesi: Nič konkrétne. Sú chvíle, keď čelíte križovatkám. My sme sa rozhodli spolupracovať s talianskym vydavateľstvom (najlepším 🙂 ).

Myslíme si, že zmeny vždy prinášajú čerstvý vietor, preto sme sa rozhodli zmeniť vydavateľstvo. Mimochodom, sme naozaj spokojní s Limb Music!

Možno je to ešte predčasná otázka, ale mohol by si niečo povedať aj o pripravovaných koncertoch?

Dario Vallesi: V tejto divnej ére je všetko zmrazené. Dostávame síce nejaké žiadosti o koncert, čo je veľmi dobre. Všetko ale závisí od celosvetovej covid situácie, no tešíme sa, že sa čo najskôr vrátime na pódium.

Korona

Ako členovia Vexillum prežívajú súčasné korona časy? Začiatkom minulého roka ste to mali v Taliansku dosť ťažké. Lepší sa to už?

Dario Vallesi: Žijeme v Toskánsku, kde to nebolo tak strašné ako v severnom Taliansku (Miláno a ďalšie mestá), ktoré to najviac schytalo. Prežívali sme to rovnako ako všetci – zatvorení doma. Boli sme v kontakte cez internet.

Vďaka internetu môžeme spolu hrať (na YouTube môžete nájsť Avalon – koronavírus edícia) a navyše sme si našli čas na prácu na novom materiály.

Teraz je to rôzne – svetlejšie a slabšie momenty. Týždne, keď môžeme ísť takmer všade striedajú týždne, kedy nemôžeme ísť von. Našťastie nikto z nás, ani z členov našich rodín sa s týmto vírusom nestretol.

Čo si myslíš, dočkáme sa tento rok konca pandémie? Budú sa môcť kapely vrátiť k normálnym časom?

Dario Vallesi: Dúfam! Po roku a pol sú ľudia z tejto situácie vystresovaní. Dôverujem vedcom, teda očkovacej kampani.

Minulosť 

Porozprávaj svoj hudobný príbeh – ako si začal s muzikou, prvé kapely a ako si sa nakoniec dopracoval k Vexillum?

Dario Vallesi: Narodil som sa ako gitarista. Ako dieťa som zvykol hrať na každý nástroj, ktorý som mal v okolí – teda klavír, husle, gitary, klarinety, flauty… Ako teenager som sa potom zameral na hru na gitare v mnohých kapelách.

Začal som spievať, pretože sme v kapele boli príliš dlho bez speváka. V rámci zábavy som začal spievať Plug in baby od Muse. Ostatní chalani ma prinútili stať sa spevákom.

Musím poďakovať svojej priateľke, ktorá ma povzbudila k tomu, aby som pokračoval v speve. Spočiatku som sa tým ani veľmi nezaoberal. S Vexillum som začal spievať takmer od začiatku. Pôvodný gitarista bol môj kamoš a išiel som na show „Shadow Vexillum“ (prvé meno kapely), kde spieval Michele.

Okamžite sme sa stali dobrými priateľmi. Mali sme veľa spoločného, tak ma požiadali, aby som im na predstavení zaspieval pieseň I Want Out od Helloweenu. Myslím, že to bol rok 2004. Potom ma požiadali, aby som sa pripojil ku kapele a nadviazali sme skutočný vzťah založený na priateľstve a spolupráci, ktorý trvá dodnes.

Vexillum 2021

Osobné otázky

Na mnohých albumoch Vexillum hosťovali aj známi muzikanti, napríklad váš krajan Fabio Lione, Chris Bay atď. Ostali ste s nimi v kontakte?

Dario Vallesi: Jasne. Fabio je náš dobrý priateľ. Žijeme v rovnakej oblasti a zvykne chodiť do nášho štúdia (Wanna Rock Studios), ak potrebuje nahrať nejaké vokálne party. Je to skvelý chlapík – aj na pódiu, aj mimo neho.

Rovnako aj Chris. Je to veľký umelec s dobrou dušou. Samozrejme, žije v Nemecku a sme v kontakte len cez WhatsApp… Prišiel nás navštíviť počas svojej jazdy na motorke po južnej Európe. Prežili sme spolu dobrý čas, navyše potom, čo sa Francesco pripojil k Freedom Call, stali sme sa veľkou rodinou.

Fantasy

Epické príbehy vo vašich skladbách majú pevné miesto (súčasný album, ale aj napríklad The Wandering Notes). Máš aj ty rád fantasy?

Dario Vallesi: Určite. Rovnako milujem fantasy literatúru aj televízne seriály. A dokonca aj fantasy videohry! Strávil som roky hraním Baldur’s Gate II a Neverwinter Nights. Mám veľmi rad aj Lovecraft a všetok druh tajomnej/hororovej literatúry (alebo reality?).

Chcem povedať, že fantasy je dôležitá časť našej muziky. No v našich textoch nikdy nenájdete niečo ako drakov alebo mágiu ako jednoduchý obraz. Niekedy používame tieto odkazy na vysvetlenie skutočného konceptu, ktorý chceme podať ako metaforu. Používame ich na vysvetlenie väčšieho konceptu.

Radi by sme povedali, že naše texty sa nenesú v ,,medieval“ ére.

Záver

Taktiež radi využívate rôzne folk nástroje (gajdy). Neuvažovali ste niekedy zobrať do kapely hráča na takéto nástroje?

Dario Vallesi: Áno, v minulosti sme hľadali huslistu, no nenašli sme to, čo sme hľadali. Michele hrá na gajdy, takže niekedy počas našich vystúpení zahrá aj gajdy. Po mnohých rokoch s rovnakou zostavou sme si na seba zvykli a je ťažké nájsť inú osobu, ktorá navyše ,,rovnako myslí“, ktorá hra na ,,divný nástroj“ a má rada metal. Chiméra.

OK, veľmi pekne ďakujem za rozhovor. Na záver ťa poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Dario Vallesi: Chcem povedať, že v týchto ťažkých časoch musíme držať spolu až do živých vystúpení, ktoré začnú odznova. To je miesto, kde sa cítime slobodní a doma. Zatiaľ používajte internet a sociálne siete na objavovanie, štúdium, udržiavanie kontaktu a nešírte nenávisť a šikanu. Zdieľame veľkú vášeň, ktorou je hudba a hudba je život… Zdvihnite Vexillum!

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.vexillum.biz/
https://www.facebook.com/vexillumofficial/

Za spoluprácu ďakujem Jurajovi Ondrejmiškovi 😉

Profilovka Dario: https://lnk.sk/fcf2

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *