Ľubo Lokša (MorduM, Contempt) – ,,Zažili sme kopec srandy a máme plno zážitkov”

mordum kapela 2023

lubo mordum gitarista 2023Košičania MorduM patria medzi stálice slovenskej death metalovej scény. No dlho boli bez albumu. Debut ,And What Is the Truth?’ vydali až v roku 2017, po dlhej dobe fungovania a nefungovania. Jeho nástupca ,In Peccato Mortali’ prišiel na svet koncom minulého roka. Za tú dobu sa udialo niekoľko zmien. O podrobnostiach okolo albumu, o tom, či plánujú k sebe zobrať basáka a ďalších veciach porozprával gitarista a vokalista Ľubo Lokša:

Zdravím Ľubo, približne po piatich rokoch vyšiel nový album MorduM. Vedel by si ho na úvod trochu predstaviť? Čo môže od neho očakávať človek, ktorý po ňom siahne prvý raz?

Ľubo Lokša: Nazdar nazdar. Tak áno, album vyšiel po piatich rokoch, to je pravda. Niektoré skladby sme už začali hrať ešte s Gabim Antalom, ale on potom cúvol od všetkého a museli sme to nanovo cvičiť, plus ešte skladby s ,And what…’.

Nakoľko sme boli asi dva týždne pred krstom debutu, taká rana pod pás… Ale život je už taký, nahradil ho Robo Kuzma, takže sme to nacvičili a pokrstili. Čo môže človek očakávať ? Ja si myslím, že album je viac technickejší ako debut, taktiež je poprepájaný intrami.

Má jeho názov In Peccato Mortali nejaký špeciálny význam?

Ľubo Lokša: Áno, znamená to „ V smrteľnom hriechu“.  Pracovný názov bol Sedem, teda sedem smrteľných hriechov a skladieb malo byť sedem, čo vlastne aj je, plus dva bonusy. Takže je to taký koncepčný album, aj keď nie celkom, lebo texty nenadväzujú na seba, ale tvoria jeden celok, sedem hriechov.

Trochu nadviažem na odpoveď. O čom sa hovorí v textoch?

Ľubo Lokša: V textoch sa hovorí o siedmich hriechoch, ale tak inak, trošku v umeleckejšej forme v ponímaní textára. Skladby sú temnejšie, veď predsa len je to death metal, takže nejaké vyhrávky na ľudovú nôtu nečakaj.

Počul som, že s vami spolupracoval spolupracovník nášho webu Michal Saburov.

Ľubo Lokša: Saburov písal všetky texty na albume okrem Superbie (madman), ktorý napísal Roman. A ešte okrem Xibalby, kde nám text dodal Karlos G., bývalý člen tejto kapely. Takže spolupráca tam stále je.

Album ste zatiaľ vydali ako klasické CD. Sú v pláne aj iné formáty?

Ľubo Lokša: No zatiaľ sme v jednaní, ale vyzerá, že album vyjde aj na MC, teda na kazete. Roman rieši tiež aj nejakú limitku LP, ale to je zatiaľ v štádiu rokovania a nie je to celkom isté, takže uvidíme. Nechcem dopredu rozprávať, ale možno aby to niekto nebral ako hotovú vec.

Sú plány aj na distribúciu albumu do zahraničia?

Ľubo Lokša: Niečo sa určite rozpošle aj mimo SK, nejaké kusy už išli do Čiech, do  Poľska, takže je to na dobrej ceste. Robíme si všetko sami, teda okrem prešovského velikána Janka, ktorý svojou podporou pomáha nielen nám, ale aj iným spolkom. Týmto ho pozdravujeme.

Trio

Kapela MorduM je momentálne len v trojčlennej zostave. Ako to budete riešiť počas koncertov?

Ľubo Lokša: Neriešime nič. Je to tak ako to je, hráme v trojici už dlhší čas a celkom sme si zvykli. Basa na koncertoch by bodla, ale zatiaľ ohlasy boli také, že „ kámo tam ani basu netreba“ :D. Na album basu nahral Roman.

Nemáte vyhliadnutého nejakého stáleho basáka?

Ľubo Lokša: Nie, a pravdupovediac sme ani nehľadali. Ono neboli by sme ani proti basákovi, ale sme už starší páni, bro, a učiť niekoho zas a znova skladby, to by nás len brzdilo a ani sa nám nechce. Ten čas radšej využijeme na tvorbu nových vecí.

Je to v podstate tak, hral som už s mladými týpkami, naučíš ho, ale on aj tak odíde, lebo má iné predstavy o hudbe. Toto nechce hrať a podobne, radšej by hral nejaký slam a podobne a na to my nemáme čas.

Ako tak pozerám na váš Facebook, zatiaľ nemáte ohlásených veľa akcií.

Ľubo Lokša: No máme ohlásené dve. Jedno 21.1. v Uherskom Hradišti na Cranial Feste, ktorý robia chalani z Cranial Carnage. Tam okrem nás bude ešte aj Realm Of Chaos, Dysangelium, Cranial Carnage a See You Die, takže celkom fajn zostava, určite sa je na čo tešiť.

No a potom druhá akcia je Black Valentine, kde zahráme spolu so Surgery, Mortifilia, Voorhes a Symbtomy a samozrejme sa budeme snažiť, aby akcií bolo čo najviac. Uvidíme.

mordum kapela 2023

Minulosť-prítomnosť

A čo tvoja druhá kapela Contempt. Dlhšie ste nič nevydali.

Ľubo Lokša: Contempt som založil v r.1990 s Robom Kuzmom. No a v 2020 sme plánovali na 30 výročie nejaký koncert, ale COVID nám do toho položil pašteku, takže sa nedialo nič. No minulý rok, ako sme donahrávali In peccato…, sme sa spoločne dohodli s Robom a Romanom, že sa pustíme aj do tvorby nových vecí Contempt.

Máme 3 hotové skladby a na ďalších sa pracuje. Toho roku má Contempt 33 rokov, tak hádam v tomto roku to dáme aj von, hoc len ako EP.

Ty si už taká stálica na našej scéne. Skús porozprávať o tvojich začiatkoch – čo ťa motivovalo k hudobníckej dráhe, aké boli prvé kapely a podobne.

Ľubo Lokša: Tak stálica hahaha :-). Som na scéne dlhšiu dobu, to je pravda. Moje začiatky boli so susedom Jarom Župčanom v pivnici v bloku, kde sme si jamovali asi v roku 1988.

Neskôr sa k nám pridal Rudy Majdák a sformovali sme sa na kapelu Kelt, kde som však dlho nebol a spravil som si vlastnú kapelu Achnaton, z ktorej ma, ako som už vravel, vytiahol Robo a založili sme Desecrator.

Ten sme neskôr premenovali na Scorn a následne na Contempt, a tak sa potĺkame obaja v košickom undergrounde, aj keď sa naše cesty na nejaký čas rozišli, opäť sme sa dali dokopy pri nahrávaní Contempt XX.

Neskôr sa aj táto zostava nejak preskupila, rozpadla, až som ostal sám a stretol som sa s Romanom. Nakoľko som počul, že MorduM potrebujú druhú gitaru, tak som to vzal aj s postom vokalistu. Vtedy už vznikal album And What Is The Truth, takže som už zapadol do rozbehnutej mašinérie, porobil si vokály a šlo sa na vec.

Čo ma motivovalo ? Keď mi prvý krát v roku 86 kamoš nahral S.O.D a na druhú stranu kazety Slayer – Reign In Blood, ostal som ako obarený „co to kurwa jest ???“. Samozrejme mal som už nejaké nahrávky Accept a nejaké heavy metalové záležitosti, ale toto bolo naozaj z iného súdka, myslel som si vtedy, že takto rýchlo sa ani hrať nedá, hahaha.

Ak si to máš porovnať – čím sa líši fungovanie v slovenskej death metalovej kapele dnes od rovnakej ,,hudobníckej činnosti“ v 90. rokoch?

Ľubo Lokša: Čím ? Jednoduchá odpoveď, naším vekom. Keď sme boli mladí, nezaujímalo nás nič iné, iba hranie. Žiadne starosti, žiadne deti, niekedy ani žiadna práca, len sme žili na podpore a hrali, kým to šlo 😀 .

Dnes sa musíš obracať. Roman a ja máme deti, takže sú tam už aj iné záväzky, ale snažíme sa hrať tak často, ako je to len možné.

V čom sa najviac zmenila domáca košická scéna od tvojich začiatkov?

Ľubo Lokša: Mnohé kapely v KE zanikli, už neexistujú, ale tvoria sa mladé. No sú to celkom iné žánre. Klasický death metal sa vytratil. A súdržnosť celej tej KE scény.

Chodili sme na koncerty veľká banda, niekedy aj 40 ľudí, či hrali Obliterate, či MorduM, či ktokoľvek, vždy sa pozbierala partia a išlo sa. Chodilo sa vlakmi na pokuťáky, dnes to mladí nepoznajú a koľkokrát nás štikátor vyjebal z vlaku, hahaha 🙂 . Zažili sme kopec srandy a máme plno zážitkov.

Keď skladáš, podľa akého kľúča rozlíšiš, či to pôjde pre MorduM, či pre Contempt?

Ľubo Lokša: No je to jednoduchý kľúč. Odkedy sme začali tvoriť new Contempt, tak riffy pre MorduM vymýšľa prevažne Roman a pre Contempt ja, čo je pochopiteľné a veľmi ľahko odlíšiteľné, nakoľko máme každý iný rukopis.

Ak by sme tvorili tak ako doteraz, tak by to bola len jedna kapela, aj tak je to vlastne jedna kapela, ale Contempt je trochu rýchlejší, priamočiarejší a MorduM skôr zameraný na techniku. Niežeby Contempt nebol technický, ale je to proste iné.

A čo je z tvojho pohľadu najväčším problémom našej domácej metalovej scény?

Ľubo Lokša: Fuuu, problém našej scény? Neviem, každý si hrabe na vlastnom piesočku. Aj keď sa to v poslednej dobe trošku zlepšilo, ale nie veľmi. Ak nie si s niekým kamarát, nezahráš si u nás. Na kvalitu muziky sa často nepozerá, iba či sa poznáme alebo nie. Ale je to iba môj subjektívny názor.

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Ľubo Lokša: Takže aj ja Ti ďakujem za priestor, pozdravujem fans a všetkých, ktorý si nájdu čas, aby si prečítali tieto riadky, vďaka za Váš čas. Podporujte muziku, dúfam, že sa stretneme na nejakom koncerte.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/mordumsk/
http://bandzone.cz/mordum


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *