Metanoon – Synové bouře

Po dlhom predlhom čase sa opäť vrátime k českým Metanoon – tentokrát to bude ich predposledný album – Synove bouře z roku 2004. Napriek tomu, že obsahuje mnohé podobné prvky ako stále aktuálny Dark Assasin, predsa len ma isté odlišnosti.

Tou prvou je mierne iná zostava. Do zástupu ,,sirov“ vtedy patril aj Sir Ivory Thundermaster, ktorý obsluhoval bicie nástroje a neskôr odišiel z daného spolku pre zdravotné problémy. Čo sa týka ženského vokálu, tak v tej dobe, namiesto Laydy Tahire Den Asheron (ktorá už bohužiaľ tiež s kapelou nevystupuje) sa oň starala taktiež šarmantná Lady Kira Jane Freydies s veľmi príjemným hlasom. Podobne aj tu jej hlas, spolu s textami, (ktoré sú často jednoduché, ľahko zapamätateľné, ale nikdy nesklznú na úroveň niektorých, tzv. zábavových kapiel) sú hlavnými pokladmi tejto grupy.

Ďalšou odlišnosťou je to, že tu nešetrili rôznymi vyhrávkami, často so stredovekým nádychom (Dark Assasin bol viac gitarovejší), ktoré dodávajú skladbám zaujímavý rozmer. V úvodnej – Synove Bouře part I to ešte až tak nepočuť (ináč má zaujímavý text, aj pekne ladia spevy spomínanej Lady aj Sira , hudobne mi však príde malo nápaditá). Ďalšia, Pojďme si přípit, je však to práve orechové. Takto má vyzerať pravá hymna, pri ktorej zaplesá srdce každého milovníka tohto štýlu. Pochvalu by si v tom smere zaslúžila aj záverečná veľkolepá kompozícia – Synove bouře part II. Dúfam, že všetky z nich zdobia koncertné setlisty Metanoonov.

Na svoje si prídu aj milovníci tradičnejšieho heavy/speed metalu (Tři Kříže) a ak ste milovníkmi príbehov o statočných rytieroch a podobných vecí, tak určite vám urobia radosť aj výborná chytľavá Ivory z Raven Hill, Vítězství sira Dragonheada (taktiež s peknými stredovekými motívmi – hlavne v sóle) a Sir Stanley Thor.

Drobné výhrady by boli asi k výletu do Holdorionu (Holdorion). Táto vec, ma oslovila asi najmenej (hlavne ten refrén), ale myslím, že si nájde svojich fans. Taktiež aj Freydies-Královna Bouří ma nechala pomerne chladného.

Aj toto dielo je dôkazom, že Metanoon patria medzi špičku českej scény a že epický metal sa dá robiť aj veľmi originálnym spôsobom. Ak ste milovníkmi interpretov ako Rhapsody of Fire, Blind Guardian a podobne, resp. máte radi tento štýl s textami v zrozumiteľnom jazyku, určite po tejto platni siahnite.

Lineup:

  • Sir Roy Robert Dragonhead – spev, gitara, klávesy
  • Sir Stanley Thor Poweraxe – basa, vokál
  • Sir Ivory Ian Thundermaster – bicie

Ženský spev:

  • Lady Kira Jane Freydies

Tracklist:

  1. Synové Bouře-Part 1
  2. Pojďme si připít
  3. Tři kříže
  4. Vítězství sira Dragonheada
  5. Ivory Z Raven Hill
  6. Freydies-Královna Bouří
  7. Sir Stanley Thor
  8. Holdorion
  9. Synové Bouře-Part 2

Rok vydania: 2004

Vydavateľstvo: Prokyon

Youtbe ukážka:

Linky:
http://www.metanoon.cz/
https://www.facebook.com/Metanoon/
https://bandzone.cz/_85473

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *