Rozhovor s Jakubom Tircom (One Second Hotel, Heľenine Oči, ex-Coolaction) zo dňa 20.10.2016

Jakub TircoGitarista Jakub Tirco, okrem pôsobenia v ,,nie príliš metalovom zoskupení“ Heľenine Oči, nezabúda ani na scénu, z ktorej vyšiel (zoskupenia ako One Second Hotel, Coolaction). V júli vydal progresívno/alternatívno metalové EP Introspection, kde okrem neho nájdete aj zaujímavú plejádu hostí, ako napr. Peter Hajdu (Amatae Adea, Slight Lie), Robo Šimko (Massriot)… Viac sa dozviete v nasledujúcom rozhovore.

 

Zdravím Jakub, ty si v júli vydal nové EP Introspecion, ktoré dostalo začiatkom októbra aj fyzickú podobu. Aj keď to bude asi ťažké, skús prosím niekoľkými vetami charakterizovať jeho hudobný obsah.

Jakub Tirco: Introspection je v podstate tvrdší a trocha progresívnejší nasledovník môjho predošlého EP s One Second Hotel. A taktiež, taký osobný experiment, čo dokážem inštrumentálne vytvoriť bez pomoci ostatných kolaborantov.

Keď niečo píšem, nikdy sa neviem vedome sústrediť na to, ako bude znieť výsledok. Iba sa to nejak nazbiera, potom to približne roztriedim, čo by mohlo vyhovovať na aké EP/album, nájdem ľudí a postupne to dokončím. Čiže, vždy je to taká zmes skladieb z rôznych období, ale myslím, že progressive / alternative metal viac – menej pasuje 🙂

Na jeho nahrávaní sa zúčastnili zaujímaví hostia ako Robo Šimko, Peter Hajdu, a podobne… Ako si dal do kopy partiu týchto muzikantov?

Jakub Tirco: Všetci hostia na EP sú ľudia, s ktorými sa poznám dlhšiu dobu. Ešte pred tým, než som oslovil Shortyho, som vedel, že v prvej skladbe “I” chcem mať, čo najviac ľudí spievať rôzne harmónie opakujúceho sa “Before The Sunshine”.

Takže som oslovil niektorých kamarátov – spevákov a asi s 50% z nich to vyšlo. S každým som nahrával individuálne alebo mi poslal tracky cez internet. V budúcnosti by som chcel dostať, čo najviac spevákov do jednej miestnosti a nahrať ich naraz.

Od kedy začali vznikať skladby preň?

Jakub Tirco: Skladby “I” a “Beyond The Clouds” boli napísané už v období pred Introspection, ale zvyšné dve sú tuším už od čias One Second Hotel. Iba sa tam nejako neuchytili, resp. možno nezapadali do koncepcie?

Napísať samotné skladby mi netrvá dlho. Skôr je to o tom, že píšem dosť spontánne a trochu roztržito. Keď už mám pocit, že z tých všetkých skladieb dokážem vybrať niekoľko, ktoré by dokopy vytvorili jeden konzistentne znejúci album, až vtedy to začnem postupne finalizovať.

V prípade Introspection som sa špecificky chcel zbaviť starších skladieb, ktoré už dlhšie ležali na disku. Čiže, je tam širší časový rozptyl. Odhadujem od roku 2013.

Bude aj nástupca Introspectionu?

Jakub Tirco: Pracujeme na tom so Shortym už spred vydania Introspection. Vyzerá, že to bude full – length release s podobným obsadením ľudí v roku 2017.

Čiže, môžeš potvrdiť, že nástupca bude full album?

Jakub Tirco: Určite. EP má svoje čaro. Náladu celej nahrávky dostanem do seba na jeden raz za 20 minút. Ale nikdy som nespravil full album s vlastnou hudbou a som totálne zvedavý, ako to celé bude znieť dohromady 😉 Myslím, že keď to celé spojí jeden spevák a jeden sound bicích, tak to dostane jednotnú tvár.

Máš v pláne aj jeho live prezentáciu?

Jakub Tirco: Po albume niekam vyraziť v rámci promo. Stále, keď si spätne počúvam svoju hudbu, predstavujem si, ako a v akom poradí by znela naživo. Sedieť doma a robiť štúdiové projekty ma moc nebaví.

Budeš sa snažiť prezentovať nejakým spôsobom Introspection aj do zahraničia?

Jakub Tirco: Určite. Hudba nepozná hranice.

Introspection

Taktiež si sa nedávno začal spolupracovať s českou formáciou Silegrail, zvanou aj ,,český Dream Theatre“. Mohol by si o tom povedať viac?

Jakub Tirco: Za všetkým je Michal Worek, ktorého som spoznal pred rokmi vďaka videu na YouTube, kde hral Octavarium na piane. Od vtedy sme nepretržite v kontakte a dokonca hosťoval na mojom predošlom EP.

Silegrail je jeho štúdiový projekt, momentálne v postprodukcii, ktorý si on celý produkoval a mňa požiadal o nahratie gitár, a mix. Už roky si navzájom kamarátsky pomáhame. 🙂

A čo One Second Hotel, kde si dlhý čas pôsobil. Viem, že speváka Maya Petranina teraz zamestnáva hlavne Signum Regis, no ale nie je šanca, žeby ste nejako začali byť opäť aktívni?

Jakub Tirco: Všetci sme sa veľakrát rozprávali o tom, že by sme dokončili album, ktorý sme začali nahrávať v roku 2014, no viac – menej to stojí na mne. Prioritne sa sústredím na nástupcu Introspection a je zložité dostať sa do nálady hudby, ktorú som robil tak dávno.

Často si pustím staršie demá a mám za nimi skôr takú nostalgiu, čiže One Second Hotel by som reinkarnoval len štúdiovo, na čom sme sa všetci zhodli. Paradoxne sme uvažovali, že by sme to trochu rozbehli teraz v októbri, ale väčšinu času venujem dokončovaniu Silegrail, čo ešte potrvá zopár týždňov a potom hádam… uvidíme?

Ak by si fakt reinkarnoval OSH bolo by to s Mayom alebo by si si tam vedel predstaviť aj iného speváka?

Jakub Tirco: Neviem. Popravde by som to nejako skombinoval, ale nechcem nič predbiehať. Viem si predstaviť, že by sa tak spojil sound charakteristický pre prvé EP OSH s hlasom ušitým na mieru pre niektoré iné skladby. Nie som veľký fanúšik takých tých “muzikáloidných” projektov, čiže by som rád udržal počet hostí na lead vocals na čo najnižšom čísle.

Čomu sa venuješ počas bežných dní, keď si chceš oddýchnuť od hudby?

Jakub Tirco: Najviac prokrastinujem na YouTube. Väčšinou pozerám čokoľvek, čo sa týka psychológie, indických receptov, mixovania, mastrovania, nahrávania …  V podstate ma zaujíma čokoľvek, čo sa týka hudby, nejakej vedy alebo gastronómie.

Pracuješ niekde alebo si takpovediac ,,hudobník na plný úväzok“?

Jakub Tirco: Som maximálne na plný úväzok. Všetko, čo kedy zarobím sa nejako týka hudby, vrazím to naspäť do hudby a stále sa to nejako točí. Najväčší príjem je momentálne z koncertovania, sem – tam niekomu niečo nahrám, poeditujem, zaskočím v hudobninách… Ak z toho kolobehu nebude na nájomné alebo nebude možné sponzorovať ďalšiu hudbu, nájdem si prácu, ktorá to dokáže.

Položím trochu osobnejšiu otázku. Ty ako človek pohybujúci sa skôr v progresívnej scéne, nemáš problém s pôsobením v hádam najznámejšej prešovskej kapele – Heľenine Oči?

Jakub Tirco: Sú to dva úplne rozdielne svety s úplne iným audience, úplne iným štýlom fungovania. Pamätám si ešte z čias One Second Hotel, ako som utekal po dvoch koncertoch s Heľeninými Očami z Partizánskeho do Randalu na Less Than Progfest s One Second Hotel.

Zrazu boli všetci v čiernych tričkách a kožených bundách, bola jedna hodina ráno a stále pomerne slušný počet ľudí pred pódiom 🙂 Reakcie ľudí a ich vnímanie hudby je úplne iné. Myslím, že fanbase ani jedného žánru, ktorý hrám, nevie pochopiť ten druhý. Ja sám tomu nerozumiem. Ale hráme 80 koncertov ročne a spoznávame veľa ľudí, čiže… Yay!

Mohol by si vyrozprávať svoj hudobný príbeh? Kedy si začal s hudbou, aké boli tvoje prvé kapely a podobne?

Jakub Tirco: Začal som asi v piatich, čiže 20 rokov dozadu. Po začiatočnej fáze, kedy som sa učil akordy skrz Honzu Nedvěda, som videl Nothing Else Matters z S&M na Deke. Obdobie Metallicy ma držalo veľa rokov a tak sme cez inzeráty, a online fóra dali dokopy revival pod názvom Crash Course. Zahrali sme jeden hrozný koncert v ABCčku v Prešove.

O pár rokov neskôr som sa dal dokopy s Coolaction, s ktorou sme trochu pochodili Slovensko a kúsok Česka, a vydali jeden album a EP. V roku 2008 som prišiel do Heľeniných Očí na záskok a nejako som tam ostal doteraz. Počas toho som sa už poznal s väčšinou ľudí, s ktorými sme neskôr založili One Second Hotel (okrem Maya Petranina, ktorý vtedy žil v Bratislave, našiel som ho cez Bandzone a zistil, že sme boli v Prešove skoro susedia).

Keď už sme z rôznych dôvodov ukončili One Second Hotel, dalo mi to priestor, aby som skúsil niečo vlastné a tak začalo vznikať Introspection. Povedal som si, že keď som z ostatných projektov vždy po pár rokoch utiekol, sám od seba neutečiem a skúsim to pod vlastnou menovkou.

OK, tak to je zatiaľ všetko – ďakujem veľmi pekne za rozhovor, prajem všetko dobré a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľom Metalmania-Magazínu 🙂

Jakub Tirco: Robte to, čomu najviac veríte a možno budete štastní! …a Happy Halloween! 🙂

Youtube link na kompletné vypočutie EP:

Ďalšie linky:
http://jakubtirco.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/JakubTirco/?fref=ts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *